Detaljert informasjon om vår gruppe

Vi er en gruppe håndverk-interesserte personer som samles for å diskutere og jobbe med håndverk. Og ha det sosialt veldig kjekt!
Vi ønsker medlemmer rekruttert fra ulike grupper i Bergen, og er ikke bundet opp i tidsepoker mtp sær-interesser. Vi jobber med det vi har lyst til å jobbe med. Av og til i fellesskap, av og til individuelt. Det enkelte medlem bestemmer selv hva det ønsker å jobbe med på møtene. Vi er stadig på jakt etter nye medlemmer!
Det vi har felles, er at vi er mer interessert i eldre tiders håndverk enn nyere tids håndverk.Det vil si fra middelalderen og bakover. Iblant nyere tider når det samsvarer med museets aktiviteter, men bunad er for moderne for oss, for å si det sånn.

Medlemmene i gruppen har ulik kompetanse og erfaring.
Smiing, blestring, bueskyting, matprodukter, urter, bekledning og sko er noen av fagfeltene gruppens medlemmer har interesse for, og har vært med å utføre/lage tidligere.

Vi har siden oppstart i 2009 hatt møte hver uke med få unntak. Når det er ferietid, har vi ikke møter selvsagt.

Aktiviteter:
Smien
Nå kan flere av medlemmene lage ildstål, lage enkle gjenstander i jern, herde jern med forholdsvis sikkert resultat, og har god teoretisk kunnskap om smiing.Vi har også medlemmer som kan lage ulikt utstyr fra kniver, beslag og s kroker. Vi blir stadig bedre.

Blestring av jern
Vi har iblant kurs med arkeologistudenter. Vi driver også med jernfremstilling på markeder på forespørsel fra arrangører for å vise publikum hvordan dette gjøres. Resultatet blir jernholdig slagg som kan foredles videre til bruk i smien. Vi bruker myrmalm til blestringen. Vi har innhentet tillatelse til uthent av malm.

Skinn
Det har blitt laget endel produkter i skinn som drakter, sko, skinn-etui til bue og tilsvarende til bruk under Steinalder- og Bronsealderdagen til Hordamuseet. Flere av oss hadde kopier av drakter fra ekekistegraver fra Danmark, datert bronsealder. Disse laget vi i vår periode som Saumfarare, en nedlagt gruppe som også holdt til på Hordamuseet. Nå for tiden er det Espen, Lena og Stig som lager mest i skinn, med sko, punger, vesker o.l.

Nålebinding
En aktivitet vi har holdt på med innimellom alt annet. Espen er svært dyktig innen nålebinding og er den som stadig må vise oss nye teknikker, og generelt gi oss råd og veiledning.

Brikkevev
Randi Stoltz er blandt de dyktigste i landet på dette området og hun holder kurs i brikkevev både i Bergen og andre steder. Vi har også flere medlemmer som driver med brikkevev i ulik grad.

Urter/mat
Flere av oss har generell kunnskap om dette, blant annet etter kurs gjennomført i en annen gruppe. Kunnskapene brukes ved arrangementene på Hordamuseet. Noen av medlemmene er også med i Matgruppen til Bjørgvin Marknad, og nytter naturens vekster ifm denne gruppens aktiviteter. Vi utvider også kunnskapene våre innen mat. Vi har laget supper, grøt og gryter i tidsriktige kokekar på ulike arrangement. Vi har brukt kokegrop til å lage både lammelår og laks. Vi har til og med prøvd oss på pølselaging ved et par anledninger. Først på Bjørgvin marknad, så i Njardarheimr hvor det også ble anledning til å prøve på røking av pølsene.

Bueskyting
Gruppen har nedfelt at vi skal  skyte med pil og bue jevnlig, og deltar på Bjørgvin Bogelag sine samlinger på Hordamuseet.
Når anledningen byr seg, skyter vi også på andre tidspunkter.
Hordamuseet har en bueskytter-bane, og vi bruker den aktivt når vi har tid.

Tekstiler
Spinning med håndtein og bruk av Opstadvev har noen begynt med. Foreløpig har vi kjøpt tekstiler, og laget drakter etter kopi av bronsealder- og jernalder-drakter.
Målet er å kunne vise produksjon av tråd og tekstiler, parallelt med at vi viser frem antrekk fra tidligere tider. Vi innser at vi ikke kan produsere tekstilene selv, men vi håper å kunne vise mer på arrangement. Vi har også hatt plantefarging av garn og tøy som publikumsaktivitet flere ganger.

Garving
Vi har fått prøvd oss på garving med et par anledninger, med noe forskjellig resultat.
Dette er noe vi har lyst å gjøre mer av i fremtiden, når muligheten byr seg.

Knusk
Vi kan lage knusk til bruk med ildstål og flint for å lage ild.
Vi preparerer da knusk-kjuke etter overlevert kunnskap fra Jostein Espelund, som lærte dette av sin onkel som igjen hadde lært dette av sin bestefar. Familiens menn lærte å tenne ilden på seteren vha knusk, og dette hadde muligens gått i arv langt tilbake. Med andre ord, kan vi være et ledd i en ubrutt kjede av kunnskapsoverføring fra langt tilbake i tid.

Flint
Vi har norges beste flintsmed blant oss. Foreløpig har vi ikke gjennomført kursaktivitet innad, men forhåpentligvis er dette noe vi kan få tid til i nær fremtid. Da blir det skiveøkser og flekker vi har mest lyst til å prøve oss på.

Bein
Vi har ikke jobbet så mye med dette materialet ennå. Nålebindingsnåler og enkle gjenstander er vel det første vi kan tenke oss å lage. Harpuner, fiskekroker og denne type gjenstander blir det neste. Kammer kan være aktuelt, men ligger enda lenger frem i tid. Morten Kutschera er med i gruppen, og har stor kompetanse på dette. Men igjen er det tiden det står på.

Bek
Vi har laget bek av tjære fra bjørkenever. Vi ønsker å utforske dette nærmere, og vil gjennomføre flere forsøk på dette i år. Målet er å være selvforsynt med bek til bruk ved produksjon av piler og økser. Vi vil også eksperimentere med innkoking av furu-tjære, for å lære oss forskjellene i kvalitet på disse to produktene.

Øl og Mjød
Vi har brygget øl. Vi har brygget mjød. Dette vil vi fortsette med å brygge...

Tre
Tre er viktig materiale til bue,piler,skjeer, gjenstander,verktøy, generelt. Stian er vår kompetanse-person på treverk. Han har spisskompetanse på båter,og jobber med tre hver dag. Tor Kåre er lagets buemaker, med god kunnskap om pil og bue, men og spikking; figurer, skjeer og matutstyr. Henrik er også dyktig på spikking og holder kurs.

Vi er med andre ord en variert gruppe med ulike ferdigheter og kunnskaper. Vi driver også med bronsestøping og tinnstøping når anledningen byr seg. Samt vi har gått til anskaffelse av myntslagerutstyr. Vi har bidratt med saluttering med håndkanoner ved arrangement i Bergen sentrum så vi får oppleve mye kjekt